Doktor, jakého by chtěl potkat každý (Rozhovor - solokapr.cz)

15.05.2011 22:00

 

Chirurg Petr Vávra zachraňuje lidské životy. A co víc: je to příjemný a skromný člověk.

OSTRAVA, 5. června 2008 – Když byl Petr Vávra malý, nehrál si ani na doktora, ani na popeláře. Sportoval. Hrál fotbal, věnoval se fyzice, později ho začala zajímat optika – chtěl pracovat s lékařskými přístroji.

Na gymnáziu se definitivně rozhodl: Stanu se lékařem. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a začal pracovat jako lékař – mimo jiné i na Chirurgické klinice Fakultní nemocnice v Ostravě.

S rukou v břiše
Téměř celý loňský rok strávil v Londýně na Imperial College London. Účastnil se tam výzkumu přístrojů, které lékaři potřebují, když operují nemocná játra. „Jsem jedním z prvních na světě, kteří odoperovali člověka s metastází na játrech jednou rukou v břiše pacienta a s pomocí radiofrekvenčního přístroje,“ popisuje chirurg Petr Vávra. Říká to skromně. Není to žádný chlubil.

Práci se sondou, která vydává teplo, se říká radiofrekvenční ablace. Pomocí ní si lékař ohraničí místo na játrech, které potřebuje rozseknout neboli řezat. Teplem ze sondy se tkáň přemění na mrtvou, takže játra po naříznutí nekrvácí.

„Ruku poté strčím do pacientova břicha přes sedmi centimetrový řez a pracuju skalpelem. Tomuto se říká manuálně asistovaná laparoskopická operace,“ vysvětluje chirurg Vávra, který novou metodou odoperoval osm lidí z patnácti na celém světě.

Když operuje, oprostí se úplně od všeho. Nezajímají ho problémy na oddělení, telefony, pagery – všechno jde stranou. Soustředí se pouze na operaci. „Po ní jsem ovšem vyřízený,“ směje se lékař, který denně běžně odoperuje tři až čtyři těžké případy.

Fotbálek, to je moje
Odpočinek si dopřeje každou středu. Na fotbale s kamarády. „Scházíme se už 24 let a vynechávám krajně nerad,“ říká. „Mám rád sport všeho druhu, protože se při něm odreaguju. Pojedu teď s dcerou do Švýcarska na fotbalové Mistrovství Evropy. Budeme spát týden pod stanem,“ prozrazuje na sebe. A dodává: „Pořád musím něco dělat. Nebaví mě nečinně sedět.“

Hlavně prý ne u televize. U té přímo šílí: „Na seriály z nemocničního prostředí se nemůžu dívat. Ten, kdo si je vymýšlí, se snad v životě neporadil s odborníkem. Je v nich jedna hloupost za druhou.“

Raději než růžovou zahradu prý pozoruje svou vlastní v Ostravě-Klimkovicích. Prohání se mu po ní labrador a tři děti. Se svou manželkou o ni s láskou pečuje. To je pro Petra Vávru doma.

Petra Bartíková
zdroj: www.solokapr.cz


—————

Zpět